Evropski projekt ARISA bo pospešil izpopolnjevanje in prekvalifikacije na področju umetne inteligence v Evropi

Projekt Artificial Intelligence Skills Alliance (ARISA), ki ga vodi dvajset vodilnih organizacij, bo pospešil izpopolnjevanje in prekvalifikacijo zaposlenih, iskalcev zaposlitev, vodij podjetij in oblikovalcev politik v poklice, ki so povezani z umetno inteligenco (UI).

Potencial umetne inteligence odpira Evropi nove priložnosti za preobrazbo: od avtomatizacije procesov do razvoja talentov. Tehnologije umetne inteligence lahko pomembno vplivajo na panoge, kot so finance, zdravstvo, dobavne verige, proizvodnja ali izobraževanje.

 

Po zadnjih podatkih v Evropski uniji le 8 % podjetij uporablja tehnologijo umetne inteligence (Evropska komisija, Indeks digitalnega gospodarstva in družbe 2022). Ena od največjih ovir, da organizacije vpeljejo umetno inteligenco, je pomanjkanje znanja in spretnosti (IBM, Global AI Adoption Index 2022). ARISA, ki je Erasmus+ projekt in ga vodi DIGITALEUROPE, namerava zmanjšati vrzel v znanju in spretnostih na področju umetne inteligence ter s tem povečati razširjenost umetne inteligence in njene koristi za družbo.

 

ARISA pristop - z razvojem znanj in spretnosti do na človeka osredotočene in zaupanja vredne UI

 

Osnovno in tehnično znanje ter spretnosti s področja umetne inteligence so bistvenega pomena, da lahko ljudje in podjetja uporabljajo in oblikujejo zaupanja vredne storitve in rešitve, ki temeljijo na umetni inteligenci. To prinaša velike koristi digitalnemu ekosistemu in celotni družbi.

 

Cilj projekta ARISA je zmanjšati pomanjkanje znanj s področja umetne inteligence na trgu EU. Na začetku projekta bomo ugotovili trenutne in nastajajoče vrzeli v znanju in spretnostih s področja umetne inteligence za posamezna poklicna področja – vključeni bodo tudi poslovni in tehnični vodstveni kader, strokovnjaki s področja tehnologije in oblikovalci politik. Poročilo o analizi potreb ARISA (izide v začetku aprila) bo razkrilo nove tržne zahteve glede vlog in znanj za poklice, povezane z umetno inteligenco.

 

V štirih letih projekta ARISA (2022-2026) bomo razvili evropsko strategijo za razvoj znanj in spretnosti na področju umetne inteligence, ki bo opredelila konkretne strateške cilje in ukrepe za odpravo ugotovljenih vrzeli v znanju in spretnostih, vključno s kratkoročnim in dolgoročnim načrtom. V okviru projekta bomo izdelali tudi učne načrte in programe (za ravni EQF4 do EQF8), ki bodo zaposlenim, iskalcem zaposlitve, vodjem podjetij in oblikovalcem politik omogočili pridobivanje znanj in spretnosti, ki jih potrebujejo za podporo vključujoči in na človeka usmerjeni umetni inteligenci.

 

Odprta in sodelujoča UI skupnost znanj in spretnosti za vse

 

Projekt ARISA je zasnovan tako, da bodo v njem sodelovali tudi javni in zasebni deležniki na lokalni in evropski ravni. S tem bomo zagotovili najkakovostnejše rezultate ter podporo za izpopolnjevanje in prekvalifikacijo delovne sile na področju umetne inteligence. Ne nazadnje želi projekt kot del vodilne pobude Evropske komisije Pakt za znanja in spretnosti spodbuditi nastanek skupnosti, ki se bo vrtela okoli znanj in spretnosti na področju umetne inteligence.

 

Konzorcij ARISA, ki ga koordinira DIGITALEUROPE, združuje 16 polnopravnih in 4 pridružene partnerje z bogatimi izkušnjami s področja tehnologije in oblikovanja skupnosti. Vključuje široko mrežo deležnikov iz različnih okolij, vključno s ponudniki izobraževanj in usposabljanj, z organi za akreditacijo in kvalifikacijo izobraževalnih programov in združenji, ki predstavljajo industrijo in digitalni ekosistem.

 

                                               VEČ INFORMACIJ O PROJEKTU

                                          ARISA spletna stran I Twitter I LinkedIn

 

 

 

0
Feed