Umetna inteligenca za trajnostni razvoj

Gry Hasselbalch za European AI Alliance: "Umetna inteligenca je pomembno orodje za doseganje podnebnih ciljev, zato je nujno potreben globalni diskurz o okolju prijazni umetni inteligenci,"

Da se lahko umetna inteligenca uporablja kot orodje za okoljske in podnebne ukrepe, je danes več kot očitno. Z množico novih politik in strategij na področju umetne inteligence, raziskav, z razvojem in naložbami v zeleno tranzicijo in krožno gospodarstvo lahko vidimo dejanski potencial transformativnih tehnologij za doseganje ciljev trajnostnega razvoja. Hkrati vse bolj razumemo tudi vpliv umetne inteligence na okolje. 


V prihodnje bo nujno potreben globalni diskurz o okolju prijazni umetni inteligenci, le-ta bo namreč pomemben element pri uresničevanju evropskega Zelenega dogovora in trajnostnih ciljev na sploh. 


Avtorica prispevka poudari: “Okoljsko prijazne tehnologije v kontekstu onesnaževanja so tehnologije, ki ustvarjajo malo ali nič odpadkov, za preprečevanje onesnaževanja. Zajemajo tudi tehnologije za obdelavo onesnaževanja, potem ko je to že nastalo."


Evropski Zeleni dogovor iz leta 2019 je prepoznal transformativno moč umetne inteligence, ki prispeva k uresničitvi zelenega prehoda. Umetna inteligenca lahko pomaga pri tem prehodu na primer z učinkovitejšo uporabo redkih virov, napovedovanjem in upravljanjem vplivov na okolje ali z optimizacijo proizvodnih procesov. Hkrati Zeleni dogovor poudarja, da mora biti „trajnost“ ključna izhodiščna točka za razvoj ne le tehnologij umetne inteligence, temveč digitalizirane družbe na splošno.


Iniciative, kot je Pobuda za umetno inteligenco, osredotočeno na človeka (Initiative for Human-Centric AI) in različne dejavnostni ter raziskave na ravni EU pripomorejo k promociji vizije Unije o trajnostni in zaupanja vredni umetni inteligenci v svetu.


Celoten članek si preberite na spletišču European AI Alliance>> TUKAJ.

0
Feed